…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Het geheim van de gouden bloem

AuteurThomas Cleary

Het geheim van de gouden bloem is een oorspronkelijke boeddhistische zowel als taoïstische tekst. Hij is zo ongeveer 200 jaar geleden voor het eerst op schrift gesteld maar was voor die tijd in de overlevering bekend. In 1929 verscheen een eerste vertaling in het Westen van de hand van Richard Wilhelm (ook de vertaler van de eeuwenoude Chinese tekst, de I Tjing). C.G. Jung voorzag de eerste vertaling (naar het Duits en Engels) van een commentaar. Hij wist echter niet dat deze vertaling corrupt was. Ook de oorspronkelijk Nederlandse vertaling was gebaseerd op de corrupte tekst.

Nu dan een nieuwe vertaling die volledig is bijgewerkt en van modern commentaar is voorzien.

Je zou kunnen zeggen dat Het geheim van de gouden bloem een universele spirituele tekst is. Hij vertegenwoordigt de waarheid in de grote religies. Hij richt zich op het oproepen van de ware natuur (en dat zou je weer Christus-bewustzijn of Boeddha-natuur kunnen noemen). Het is juist ook vanwege deze universaliteit dat deze nieuwe vertaling zo passend is in deze tijd.

 

2 beoordelingen op: Het geheim van de gouden bloem

 1. Marie-Therese Konings

  Momenteel verenig ik mij met Longchenpa Juwelenschip en met het geheim van de gouden bloem.
  Ver van zakelijke beslommeringen, is het heerlijk vertoeven. Harmonie in de vroege ochtend, noem ik het. Het zijn eenvoudig teksten, en ook weer niet, over eenheid van de mens, de natuurlijk. Beide boeken een aanrader voor het hart!

  geplaatst op 30-08-2012 door Marie-Therese Konings

 2. P. vd Hoven

  Ik ben geïnteresseerd in uw opmerking dat de eerdere ned. vertaling corrupt is.
  Waar is dat te verifiëren?

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *