…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Sta op en ga

AuteurHans Korteweg

Het boek Jona is een van de kortste boeken uit de Bijbel, maar ook een die het meest tot de verbeelding spreekt. Het is een boek dat niet onder één hoedje te vangen is.

Joodse leraren, christelijke mystici, kunstenaars, theologen en psychologen hebben op vele verschillende manieren commentaar geleverd op Jona en zijn geschiedenis.

Hans Korteweg heeft Jona vertaald en van een prachtig, diepzinnig en eigentijds commentaar voorzien. Hij gaat in op de verhouding tussen de profeet en de machthebber, tussen geweten en streven naar zekerheid. Een dilemma, dat Jona met alle goedwillende mensen deelt.

In het commentaar komen verder de grote thema’s aan de orde zoals verzet en overgave, crisis, inkeer, verslaving, de waarde van dromen en profetie. De boodschap van de grote geschriften, waartoe ook het boek Jona behoort, is tijdloos; daarom kan een verhaal als Jona troost en hulp bieden. 

Hans Korteweg eindigt het laatste hoofdstuk met de volgende zinnen:
Dit is het wat door het verhaal van Jona klinkt. Er is de aanhoudende drukte van de mensen, hun ervaringen, hun reacties, het zich afwenden, het tot ommekeer komen en proberen het goede te doen. En daar is de Eeuwige, niet als majesteit, ook al is Hij alles bepalend, maar als gespreksgenoot.
Zijn stem is een stem van zachte stilte. Het is de stem van mededogen. In alles aanwezig, in de storm, in de grote vis, in de natuur. In een doorgaand gesprek. 

Sta op en ga is door Eveline weijland van illustraties voorzien.

1 review op: Sta op en ga

  1. Wobbine

    Felix, ik wilde je laten weten hoe blij ik met dit prachtige boek ben, wat een schoonheid, zowel binnen als buiten.
    De omslag schittert van eenvoud en ofschoon Jona en Hans mij vertrouwd zijn, is het weer als nieuw om te lezen. Echt een boek om naast je hoofdkussen te leggen en er regelmatig stukjes in te lezen.

    geplaatst op 13-02-2013 door Wobbine

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *