…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Nooit meer hoofdpijn

Beste lezer,

Afgelopen week heeft Andrea Henson uit Engeland het nieuws gehaald omdat ze na 25 jaar eindelijk van haar migraine is verlost. Al ruim 25 jaar werd ze wekelijks geplaagd door zeer zware aanvallen. Soms duurde een aanval dagenlang en kon ze niet werken of voor haar gezin zorgen. Per toeval ontdekte ze de oplossing voor haar probleem…

De oplossing waar de artsen telkens mee aan kwamen zetten waren zeer zware pillen. Deze pillen zijn zo zwaar, dat ze deze slechts 4 keer per maand mocht nemen. Ze moest daardoor de inname soms uitstellen tot het moment dat ze het echt nodig had. Andrea werkt als zelfstandige in de catering. Door de pillen werd ze voortdurend suf en misselijk. Haar leven stond in het teken van migraine.

De laatste jaren kreeg Andrea steeds vaker vragen van klanten om rekening te houden met voedselallergieën. Ze verzorgt regelmatig het eten op bruiloften en evenementen. Omdat ze graag gehoor wilde geven aan de wensen van haar klanten is ze zich bezig gaan houden met voedselallergieën. Daardoor is ze ook voor zichzelf gaan uitzoeken of ze misschien allergisch was voor bepaalde voeding. Dat was zeker het geval. Ze bleek overgevoelig voor melk en maïs. Sinds ze deze twee voedingsmiddelen niet meer eet, zijn de migraineklachten niet meer teruggekomen.

Hier zien we dat het arsenaal van artsen vaak alleen bestaat uit het voorschrijven van medicijnen. Er wordt geen enkele rekening gehouden met voeding en leefstijl, waardoor sommige mensen onnodig lijden. Een arts krijgt maximaal 5 uur les over voeding en 0 uur over supplementen. Het is me dan ook een raadsel waarom we adviezen van artsen zo serieus nemen. Een arts studeert geen geneeskunde, maar medicijnleer. Medicijnen kunnen zeker hulp bieden, maar zijn lang niet altijd het antwoord.

De afgelopen week is bekend geworden dat Ritalin, het medicijn voor mensen met ADHD, de hersenen van kinderen waarschijnlijk langdurig verandert. Het blijkt dat Ritalin bij kinderen kan zorgen voor een blijvende verandering in hun neurotransmitterbalans in de hersenen, met alle gevolgen van dien. Artsen en farmaceuten hebben jarenlang goed verdiend aan dit middel, maar de vraag is wie er nu opdraait voor eventuele schade. Vermoedelijk zijn dat de kinderen, die moeten leren leven met een verstoord beloningssysteem in het brein.

De wetenschapper Lidy Pelsser heeft de relatie tussen ADHD en voeding onderzocht. Volgens haar is Ritalin in 75% van de gevallen tijdelijk effectief, maar zodra het medicijn is uitgewerkt komen de klachten net zo hard weer terug. Door uit te zoeken op welke voeding een kind reageert, kunnen de klachten permanent verminderd worden.

Het probleem is dat de gevoeligheden voor bepaalde voeding hoogst persoonlijk zijn. Gluten (tarwe) en caseïne (melk) zijn bekende. Er zijn ook minder bekende triggers zoals selderij of banaan.

Naast voedselovergevoeligheden kan ook een tekort aan bepaalde stoffen zorgen voor klachten. In het geval van ADHD gaat het dan vaak om omega 3, B-vitamines, magnesium en zink.

Ook de darmen kunnen een grote rol spelen. Gezonde darmen met de juiste flora zorgen ervoor dat de verkeerde stoffen buiten blijven en de juiste voedingsstoffen worden opgenomen. Het immuunsysteem wordt gekalmeerd wanneer de darmen in balans zijn.

Ik zou heel graag zien dat artsen beter worden opgeleid op het gebied van voeding en preventie. Er mag wat mij betreft wel iets minder aandacht naar de medicatie en iets meer naar natuurlijke interventies zoals dieet en lifestyle. Het verhaal van Andrea Henson en vele anderen is het bewijs dat we niet kortzichtig alleen op medicatie moeten leunen, maar dat breder kijken echt kan lonen.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Een arts studeert geen geneeskunde, maar medicijnleer. Medicijnen kunnen zeker hulp bieden, maar zijn lang niet altijd het antwoord.

Over de auteur

Juglen Zwaan

› Lees meer over Juglen

Plaats een reactie