…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Voedingspatroon Europeanen moet anders

Beste lezers,

De afgelopen week hebben Europese academici de noodklok geluid. Het roer voor wat betreft voeding moet nu echt om. De helft van Europa is te dik en heeft last van chronische ziektes. Het advies aan de beleidsmakers is om gezonde voeding betaalbaar te maken voor haar burgers. Nederland lijkt het tegenovergestelde te doen.

Nederland gaat het lage BTW-tarief op onder meer groente en fruit per 2019 met 50% verhogen (1). We betalen dan geen 6% btw, maar 9%. Helaas is Mark Rutte als ex-Unilever medewerker niet van plan om de BTW op bewerkte producten te verhogen en op gezonde producten te verlagen (2).

Een roze koek kost 16 cent en een Mars 36 cent, terwijl een appel 59 cent kost (3). Bij Burger King kost een flesje water € 2,25, terwijl een grote cola maar € 2,- kost (4). Uit een rapport van de verzekeringssector bleek deze week dat de zorgkosten de komende jaren fors zullen stijgen (5). Het is dan ook onbegrijpelijk dat de overheid niet ingrijpt. Het zou de gezondheid van Nederland sterk ten goede komen als de belasting op sportscholen en gezonde voeding wordt verlaagd. De kosten kunnen dan gemakkelijk weer worden teruggehaald bij een hoger BTW-tarief op ongezonde voeding zoals junkfood.

De experts gaven in hun waarschuwing aan dat Europa kampt met overgewicht en ondervoeding. Het blijkt namelijk dat veel mensen met overgewicht in werkelijkheid te maken hebben met ondervoeding (6). Bewerkte junkfood levert namelijk wel veel macronutriënten zoals vetten, eiwitten en koolhydraten, maar onvoldoende micronutriënten zoals vitamines, mineralen en polyfenolen. Het zijn deze bewerkte voedingsmiddelen die kunnen leiden tot laaggradige ontstekingen en chronische ziektes (7, 8, 9).

Een reden waarom de politiek zo tam is tegenover het bedrijfsleven, is misschien wel omdat bedrijven in Den Haag de dienst uit lijken te maken (10). In de Eerste Kamer zijn er politici met een dubbele pet op, waardoor de belangen behoorlijk zijn verstrengeld (11). Veel politici kunnen na hun periode als beleidsmaker rekenen op een baan in het bedrijfsleven, waarbij de lonen vaak 3 keer hoger liggen dan in de politiek (12). Een politicus zou wel gek zijn als deze in de wielen van het bedrijfsleven zou rijden.

Vaak groeien kleine idealistische bedrijfjes uit tot grote bedrijven omdat ze worden opgekocht door de grote jongens. Deze week maakte Nestlé bekend Atrium Innovations over te nemen (13). Dit bedrijf bestaat weer uit vele orthomoleculaire merken als Garden of Life, Orthica en AOV. Dat belooft niet veel goeds, want Nestlé is het bedrijf dat water wilde privatiseren omdat ze vinden dat het geen mensenrecht is, maar een commercieel product (14, 15). Nestlé is zo rijk en machtig, dat ze met hun lobbybudget regelmatig voor elkaar krijgen wat ze willen (16, 17). Sommige lobbyisten krijgen een kans om een bestuursfunctie te gaan vervullen bij de Europese voedselwaakhond EFSA (18, 19, 20). Wij van WC-eend, adviseren…. WC-eend!

In deze tijd kunnen we de beleidsmakers en het bedrijfsleven eigenlijk niet vertrouwen. In een supermarkt waar 70% van de producten sterk is bewerkt (21) en meer dan 50% van de producten toegevoegde suiker bevat, is de kans groter dat er vulling in je mandje komt dan dat er sprake is van echte voeding (22). Omdat de overheid onze gezondheid benadert met een calculator, zullen we zelf wijzer moeten worden. Als lezer van deze nieuwsbrief zal je gelukkig bovengemiddeld op de hoogte zijn. Ik nodig iedereen van harte uit om zelf op onderzoek uit te gaan en eigen conclusies te trekken. De rode draad wordt meestal vrij snel zichtbaar…

Gezonde groet,
Juglen Zwaan

aHealthylife.nl

Een roze koek kost 16 cent en een Mars 36 cent, terwijl een appel 59 cent kost.

Over de auteur

Juglen Zwaan

› Lees meer over Juglen

Plaats een reactie