Sprookjes en mythen
Wat een droom is voor een individu, dat is een sprookje voor een collectiviteit. Net zoals je de the-ma’s van dromen van verschillende individuen over de hele wereld tegenkomt, zo kom je dezelfde sprookjesthema’s bij verschillende volken over de hele wereld tegen. Bijvoorbeeld de boze stiefmoeder, de zieke koning, drie broers, vriendschap met dieren. Thema’s uit dromen: achtervolging, het instortende huis. De oerthema’s van mensen in ontwikkeling. Bij archetypen praat je niet of het waar is of niet. Bijvoorbeeld reïncarnatie bestaat niet of wel, nee, dat is een archetype.
Steeds in verschillende tijden, culturen, proberen mensen het mysterie van het leven b.v. te verklaren via reïncarnatie. Het duikt steeds weer schijnbaar uit het niets op en dat wil zeggen dat het een archetype is. Net als de hemel en de hel. Mensen kunnen zich met zo’n archetype verbinden en hun leven daarop instellen. Als een archetype in je begint te spreken dan is het belangrijk om te zien hoe jij je daartoe verhoudt, en dat er altijd een witte en een zwarte kant aan zit. Zo wordt in sprookjes de koning ineens een wrede vorst (het andere gezicht van hetzelfde archetype). Steeds zie je dat de hoofdpersoon zich gaat verhouden tot de verschillende gezichten van een archetype, daarin een scholing ondergaat. Vanuit de persoonlijkheid wil je dat die verschillende gezichten er niet zijn, dat het gewoon één ding is, zodat je daarin geen transformatie hoeft te ondergaan.
Roodkapje
Die wolf is ook een charmante man en een heleboel vrouwen zijn gek op die wolf. Je moet je er alleen wel toe weten te verhouden. Als je je laat verlokken, uit je eigen baan weg, dan wordt het een verscheurend beest dat zich van je meester maakt en dan word jij het meisje dat door de wolf wordt opgegeten, terwijl je moeder je nog zo gewaarschuwd had. En Roodkapje heeft ook gelijk: het zou stom zijn om alleen maar braaf naar grootmoeder toe te gaan, want daarin vindt geen enkele inwijding plaats. Daarin blijft een meisje meisje. Dat sprookje geeft de verschillende kanten van de wolf-man aan, die ook de jager is (de tegenhanger), en waarin je ziet dat er een wedergeboorte plaatsvindt. Roodkapje is van meisje tot vrouw geworden, en wordt niet meer alleen door haar rode kapje (drift) geleid.
0 reviews op: Sprookjes en mythen
There are no reviews yet.
Be the first to review “Sprookjes en mythen”