…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning
19 mrt

Bevrijding uit verslaving

DoorHans Korteweg

Op zondag 19 maart geeft Hans een korte lezing van ongeveer 20 minuten in ‘De Rode Hoed’ in Amsterdam.
De lezing wordt gehouden binnen een serie van lezingen die Ekklesia Amsterdam (voorheen de Studenten Ekklesia) organiseert: ‘Bevrijding uit…’

De lezing vormt een onderdeel van een dienst die elke zondag gehouden wordt en waarin ook uit de bijbel wordt voorgelezen, een eenvoudig ritueel rond brood en wijn (eucharistie, avondmaal) wordt gehouden, wordt gebeden (‘voorbeden’) en veel gezongen.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam, 19 maart, 11.00 uur. Reserveren is niet nodig.

Hans: Patronen van gehechtheid en verslaving is een thema dat mij al heel lang bezighoudt, in al mijn boeken heb ik er op de één of andere manier aandacht aan besteed en het is een hoofdthema geweest in mijn werken met mensen van de afgelopen 40 jaar. Ik zie gehechtheid en de blinde continuering daarvan, die verslaving is, als één van de grote problemen van de mens. Misschien is het wel het centrale probleem. Het is in ieder geval een toetssteen. Niet voor niets worstelen zoveel oprechte mensen met hun verslavingen. Het is voor iedereen die het leven ten volle wil leven de grote opgave om zijn negatieve patronen te onderkennen en vrij te worden van wezenlijk belemmerende vormen van afhankelijkheid.
Het is geestelijk werk dat zoden aan de dijk zet. Daarmee bedoel ik dat het werk is dat een concreet effect heeft op de betrokkenen en hun omgeving en hen tegelijkertijd helpt meer vrij en heel te worden.
Waarom komt iemand tot besef? Waarom dringt opeens iets tot iemand door, iets dat al tijdenlang ergens in het achterhoofd wordt geweten? Ik heb er geen antwoord op. Kennelijk is het er opeens de tijd voor. Je kunt je jarenlang iets voornemen, ieder oud en nieuw weer, en steeds houd je dat op je wil een paar dagen vol, soms wel tot 6 januari, en dan op een keer midden in augustus weet je: nu is het genoeg, zo kan het niet langer! En dan stop je er echt mee.
Zo gaat het in het klein, zo gaat het in het groot. Van stoppen met een schadelijke gewoonte tot stoppen met alles wat onvrijheid brengt. Het besef is er al. Dat is nooit weggeweest. Maar nu gaat het erom dat het besef wordt aanvaard als de werkelijkheid…

Een prachtig onderwerp om op zondagochtend voor naar Amsterdam te gaan! Zegt het voort.