…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning
22 okt

Graancirkels, de onbekende feiten

DoorGastauteurs

In Den Haag is tot 22 oktober de expositie ‘Graancirkels, de onbekende feiten’ te zien. Het is de eerste graancirkel expositie in Nederland.

Naast spectaculaire foto’s van complexe geometrische patronen wordt een aantal onbekende feiten getoond. Zo is het relatief onbekend dat er onverklaarbare lichtverschijnselen, zoals zwevende bollen, en geluiden worden waargenomen in en rondom graancirkels en dat er ruim 50 ooggetuigen zijn die een authentieke graancirkel hebben zien ontstaan. Ook zijn er afwijkingen aangetroffen in het gewas en de grond.

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat twee Britse gepensioneerden claimden dat alle graancirkels door hen waren gemaakt. Hoewel later bleek dat dit onmogelijk was, heerst sindsdien de opvatting dat alle graancirkels door mensen worden gemaakt. Initiatiefneemster van de expositie vindt deze visie te eenzijdig en pleit voor meer onderzoek.

De feiten, zoals de eeuwenoude historie, de afwijkingen in het gewas en de getuigenverklaringen vertellen echter iets anders. Zij wijzen op een authentiek maar onbegrepen fenomeen. Ook worden de problemen voor de boerengemeenschap met betrekking tot graancirkels onder de aandacht gebracht.