…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning
01 okt

Soefisme en zen

DoorGastauteurs

Op zaterdag 1 oktober organiseert de Universeel Soefisme beweging een oriëntatiedag over soefisme en zen. Wat is soefisme en welke overeenkomsten zijn er met zen? Antwoord op deze vragen én een handvol gerelateerde titels komen in deze nieuwsbrief aan bod.

Wie op zondagmiddag nietsvermoedend loopt te struinen door de duinen van Katwijk, kan zomaar op een on-Nederlandse verrassing stuiten. Ergens bovenaan een duinpan staat een gebouw wat ogenschijnlijk rechtstreeks uit het Midden-Oosten is getransporteerd. Tegen een achtergrond van het oerhollandse zand en duingras vormt dit gebouw een exotisch plaatje. Het is Murad Hassil, de tempel van de Universeel Soefisme beweging, een relatief onbekende en van oorsprong islamitische stroming.

Het soefisme is een religieuze beweging die rond de 6e eeuw ontstond en haar wortels heeft in de islam. Het universeel soefisme is weer een tak binnen het soefisme. Hazrat Inayat Khan is de stichter. In de jaren twintig kwam deze Indiase muzikant op aansporing van zijn soefi-meester naar het Westen, om de boodschap van het soefisme: harmonie, schoonheid en liefde te verspreiden. Centraal in de lezingen van Khan staat het idee dat alle godsdiensten voortkomen uit dezelfde bron.

Die boodschap is anno 2016 nog steeds actueel, in een maatschappij waarin de grote religies eerder lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. En waarin het wantrouwen naar de islam nog steeds voor veel maatschappelijke onrust zorgt.

Johan Witteveen, voorman van de Universeel Soefisme beweging in Nederland organiseert samen met zencoach Brigitte van Baren een oriëntatiedag over soefisme en zen. Hier wil het universele soefisme, dat de innerlijke eenheid ziet in alle religies, samen met twee zenmeesters harmonische wegen tonen naar hetzelfde innerlijke doel. Zij willen belangstellenden de gelegenheid geven om kennis te maken met de eeuwenlange mystieke ervaring van soefisme en zen.