…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning
29 apr

Verslingerd of verslaafd

DoorGastauteurs

Verslaving roept al snel allerlei heftige beelden op. Van de gameverslaafde schooldrop-out tot de morsige alcoholist op het bankje in het park. Verslaving, dat gaat over losers die het leven niet aankunnen en zich bevinden in de marge van de samenleving. Dat heeft toch niets met mij te maken?Maar eigenlijk kennen we allemaal zo onze eigen varianten, zoals het telkens opnieuw checken van onze smartphone, de allesoverheersende drang om te snoepen, roken tegen beter weten in of comazuipen in het weekend. En hoe zit dat met elke dag een paar uur fanatiek sporten of dwangmatig vasthouden aan donkere gedachten?
Waar komt dit gedrag vandaan, wat zit erachter? Ga je er iets mee uit de weg of ben je juist op zoek naar iets?

Je bent welkom als je weet dat je een probleem hebt en je bent ook welkom als je voelt dat iets wel eens een probleem zou kunnen worden. Als je merkt dat je vastzit in een groef en steeds opnieuw hetzelfde rondje loopt. Iets in jou al begint al aan de bel te trekken of je omgeving begint lastige vragen te stellen. Je ziet jezelf dingen doen waarvan je weet dat ze niet echt goed voor je zijn en toch blijf je ze doen.

Het kan gaan over drugsgebruik, alcohol, gamen, eten, excessief sporten, negatieve gedachten, seks of iets anders wat in jouw leven een overheersende rol speelt. Waar is het onvrij en heb je niet meer het gevoel dat je een keuze hebt om te bepalen of je iets wel of niet doet?
Waar wordt je als het ware gedwongen?

Deze dag gaan we samen onderzoeken hoe het er bij jou voor staat. Is er sprake van een probleem probleem, en zo ja, hoe ziet dat er dan uit?

Wellicht valt het wel mee, maar wil je jezelf wapenen tegen verleidingen die je wel degelijk op de loer ziet liggen. Of twijfel je en wil je weten waar je staat?

Het is een divers programma waarbij we werken met ervaringsgerichte oefeningen om je bewustzijn over jezelf te vergroten en zo tot nieuwe inzichten over jezelf te komen. De oefeningen zijn zowel dynamisch als naar binnen gericht. Ook is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.