…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Beweging

AuteurHans Korteweg

BEWEGING

Door: Hans Korteweg

____________________________________________________________________________

Impuls – beweging – vorm, elk kun je en dien je op zichzelf staand te beschouwen.

Impuls komt uit het onbenoembare, uit het mysterie, altijd maar weer. Impuls is datgene, die creatieve werking, die vanuit het mysterie zich meedeelt en die je niet kunt herleiden. Het eigene, het mysterieuze, het griezelige van impuls is dat je hem nooit kunt herleiden tot een vorm die al be-staat. Een impuls is altijd weer iets wat er nog niet eerder geweest is en waar jij je op jouw eigen manier toe verhoudt. Door de wijze waarop je je ertoe verhoudt, bepaal je de impuls, maar je kunt hem niet checken, je kunt niet vergelijken, je kunt hem niet afzetten tegen de vormen die al klaar zijn.

De impuls komt bij de mens binnen in een psychisch gebied wat je “het zelf” of “de ziel” kunt noemen. Wanneer er gehoor aan een impuls wordt gegeven, dan drukt die zich steeds uit in een beweging, een incarnatie, in een wordingsproces. Die impuls van de ziel drukt zich uit in een persoonlijkheid, in een ikbesef, in een incarneren in tijd en ruimte, in een worden vanuit de geboorte.

De impuls heeft in de beweging verschillende aggregatietoestanden, verschillende verdichtingen – zoals je dat ook kunt hebben bij waterdamp, water en ijs -, en zo kun je bij een mens spreken van een mentaal lichaam, een astraal lichaam en een fysiek lichaam (dat het meest dichte is, het is het ijs van de waterdamp). We identificeren ons meestal met het fysieke lichaam, maar tegelijkertijd – en dat is het merkwaardige – distantiëren we er ons ook van. Tegelijkertijd, zei ik, maar eigenlijk gaat het nog verder: in feite drukt de ziel en de onbenoembare daarin, of daarachter, of daarboven, zich verder en verder uit via die persoonlijkheid, naar een laatste vlak van verdichting, en dat noem ik de omgeving, of de wereld.

Dit is voor mij het plaatje van de beweging, van de creatieve beweging die steeds weer plaatsvindt. Steeds kun je bij mensen merken dat er een impuls gevolgd wordt, dat er een wekstem komt, dat er in de droom of in het dagelijks leven iets nieuws binnenkomt en dat het wordt omgezet tot het werkelijkheid is.

Over het werkelijkheid-worden wil ik straks praten, dat noem ik de creatieve wet. Maar eerst wil ik de weg van impuls tot werkelijkheid nog iets dieper laten indalen voordat we de wetmatigheden ingaan.

 

0 beoordelingen op: Beweging

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Beweging” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *