…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Bron en stroom

AuteurHans Korteweg

Deze tekst, die ik als uitgangspunt neem, is toch meer dan een willekeurig gekozen tekst die bij mij aansloot. Ik merkte, dat die tekst op verschillende manieren voor mij ging werken.

Sinds een aantal jaren lees ik samen met mijn vrouw de Tora, in het Hebreeuws. En we lezen hem in hetzelfde ritme waarin ook de gelovige joden de Thora lezen. Dat wil zeggen, dat we elke dag een stuk lezen en daarover praten. De Tora wordt gelezen in een jaar-cyclus en dan kom je weer terug bij ‘Vreugde der Wet’, bij het begin, en dan begin je weer aan het begin van Genesis. Dat houdt misschien voor ons wel op, maar feitelijk houdt het nooit op, is het een doorgaande beweging.

Die vijf boeken, – die ook wel de vijf boeken van Mozes worden genoemd, – de Tora, geven op een bepaalde manier ook datgene weer wat ik hier probeer te beschrijven. Want als je die lange woestijntocht, de uittocht uit Egypte, in die vier boeken gelezen hebt – dat is over een jaar gemeten ongeveer tien maanden lang dat je daarover leest -, dan is het altijd echt weer een vreugde en een verademing om in de spannende kolkende geschiedenis van Genesis terecht te komen. Om weer te beginnen met ‘In den beginne…’ Beeresjiet bara Èlòhim et ha-sjamajim v’et ha-arèts. In den beginne schiep God hemel en aarde, en dan weer helemaal bij het begin te beginnen. In dat eerste woord Beeresjiet, dat vertaald is met ‘in den beginne’, zit eigenlijk al datgene wat ik tracht te zeggen; dat eerste woord wat je dan weer leest aan het begin van een nieuwe cyclus: In den beginne schiep God de hemel en de aarde, het eerste vers.

0 beoordelingen op: Bron en stroom

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Bron en stroom” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *