…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

de Beker van Saki

AuteurHazrat Inayat Khan

Hazrat Inayat Khan is de grondlegger van het Universeel Soefisme, een mystieke stroming die de goddelijke waarheid in en eenheid van alle religies erkent.

Inayat Khan was een Indiase soefi meester, musicus en mysticus die in het begin van de 20e eeuw naar het Westen reisde en daar zijn tijdloze gedachtengoed van ‘Liefde, Harmonie en Schoonheid’ uitdroeg. Dat gedachtengoed gaat uit van geestelijke vrijheid: ‘het hart dat open staat voor het Goddelijke licht is vrij’.

De Beker van Saki bevat 366 aforismen, meditatiethema’s, van een grote rijkdom aan spirituele wijsheid. Ze kunnen ons leven verrijken en helpen om te gaan met de tegenslagen waar we in ons leven mee te maken krijgen.

Fragmenten uit De Beker van Saki

Het water spuit in één stroom uit de fontein en valt dan in vele door tijd en ruimte verdeelde druppels uiteen. Zo is het ook met de openbaringen van de éne stroom van waarheid.

Als mensen hun eigen religie eens kenden, hoe verdraagzaam zouden ze dan wel niet worden zonder wrok te koesteren tegen andermans religie.

Het verstand spreekt door woorden, het hart door de blik in de ogen, en de ziel door een schittering die de atmosfeer oplaadt en alles en iedereen magnetiseert.

Zelfmedelijden is de ergste vorm van armoede. Het overstelpt je tot je niets anders meer ziet dan ziekte, problemen en pijn.

Liefde is de essentie van alle religie, mystiek en filosofie.

Wie verwacht de wereld te veranderen zal teleurgesteld worden; hij kan beter zijn kijk op de wereld veranderen. Als hij dat doet, ontstaat er verdraagzaamheid en vergevingsgezindheid en dan is er niets meer wat hij niet kan verdragen.

De bron van de waarheid is in de mens aanwezig, hij is zelf het doel van zijn verwezenlijking.

Het Gods-ideaal is een brug die het begrensde met het onbegrensde leven verbindt; iedereen die op zijn reis deze brug passeert, steekt veilig over naar het onbegrensde leven.

Het geheim van het geluk is verborgen onder de mantel van spirituele kennis.

Het doel van de mysticus is om dicht bij de gedachte aan eenheid te blijven en te ontdekken waarin wij één zijn.

De geest heeft net zo hard rust nodig als het lichaam, maar toch houden we onze geest steeds bezig.

Het hiernamaals lijkt op een platenspeler. De geest van de mens brengt de platen met zich mee: als er krassen op zitten, laat het apparaat krassen horen, als de platen mooi zijn, brengt het mooie liederen ten gehore. Het zal dezelfde platen laten horen als de platen die de mens in dit leven heeft ervaren.

0 beoordelingen op: de Beker van Saki

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “de Beker van Saki” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *