…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

De grote sprong – 6e druk

AuteurHans Korteweg

De grote sprong gaat over de stap in het onzekere. Het vertelt hoe wij in het nauw komen doordat wij blind zijn voor de werkelijkheid waarin wij verkeren en hoe ons bestaan zodoende een gevangenis wordt. Vervolgens wordt beschreven hoe het mogelijk is tot vrijheid te komen. De weg naar bevrijding begint wanneer wij onszelf in onze blindheid willen kennen en weer in contact willen komen met onze eigenlijke levensvragen. Wat we hiertoe dienen op te brengen is actief vertrouwen. We dienen bereid te zijn ons innerlijk weten zwaarder te laten wegen dan de continuïteit van het bestaan en vanuit dit weten te handelen. Deze stap in een nieuwe werkelijkheid wordt ook wel inwijding genoemd.

De mythe van Oedipus loopt als een rode draad door De grote sprong. In deze mythe worden elementen van de weg naar bevrijding zichtbaar: de slaap van onwetendheid, de weerstand, de vormen van crisis, de vluchtreacties en de hulp die komt zodra we ons toevertrouwen.

In De grote sprong wordt gebruik gemaakt van persoonlijke ervaringen, dromen, mythen en sprookjes. Het is een inspirerend boek dat beschrijft hoe wij de weg naar bevrijding in ons leven van alledag kunnen gaan.

2 beoordelingen op: De grote sprong – 6e druk

  1. Hans van Dalsum

    De grote Sprong is een boek wat ik al vele jaren in mijn boekenkast heb staan. Ik heb het inmiddels minstens 4 keer gelezen en vind het een prachtig werk. Het correspondeert in grote mate met mijn pad op aarde en zeker als man heeft de mythe van Oedipus mij mede aangezet tot een grote reis naar mijn wezen en mijn man-zijn. Het openen van mijn ogen was een pijnlijke aangelegenheid en de wachters staan er keer op keer om mij te testen, maar deze weg is voor mij de enige en de meest vervullende weg. Inmiddels geniet ik meer en meer van de uitdagingen van het leven en zie deze als kansen, niet als tegenwerking. Ik dank jullie hartelijk voor jullie inspirerende werk.

  2. Grietje

    Ik begon met het lezen van dit boek bij het hoofdstuk over helperschap. Dit n.a.v. de opleiding die ik bij het ITIP volg. Daarna ben ik vooraan begonnen en heb stukje voor stukje laten binnenkomen. Het was een prachtige ervaring! Zo (soms pijnlijk) herkenbaar. Vaak enorm inspirerend. Dank voor het prachtige heldere boek!

    geplaatst op 08-01-2014 door Grietje

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *