…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Dromen en werkelijkheid

AuteurHans Korteweg

Ik heb een aantal jaren geleden met mijn jongste dochter Anna het boek “het Droomjuweel” geschreven, over de rijkdom van dromen in ons bestaan. Het boek is de vrucht van zestig jaar liefde voor dromen. Ik ben nu achtenzestig en ik heb me vijfenveertig jaar actief bezig gehouden met dromen. Vanaf mijn drieëntwintigste werk ik ermee, bestudeer ze, hoor dromen van andere mensen en schrijf ik mijn eigen dromen op. Ik ben dus werkelijk zeer actief met dromen bezig.

Ik heb een aantal droomopleidingen gegeven en ik heb een instituut geleid waarin met dromen werd gewerkt. Steeds zeiden mensen: “wanneer ga je nou eens opschrijven wat je ons allemaal vertelt” en steeds zei ik: “dat doe ik na mijn volgende boek”. Altijd bleef het mijn nummer twee. En dat is gebleven totdat mijn dochter Anna zei: “je laat steeds iets vóórgaan; laten we het dan samen doen dan weet ik zeker dat het gebeurt want ik wil dat dat boek er komt.” Nadat ik het geschreven had dacht ik: “Nu ben ik er van af. Nu heb ik het geschreven, nu is het klaar”. Maar doordat ik dit boek heb geschreven, een structurele benadering van dromen, werd er juist daardoor en daarachter van alles wakker. Mijn ideeën over dromen begonnen aan te scherpen en maakten een wijziging door. Ik vind het prettig om weer een aantal droomlezingen te geven waarvan dit er een is.

Als je door wat ik vertel op een idee gebracht wordt over een eigen droom die je hebt gehad, en het is een niet te ongelegen moment, schroom dan niet om je droom naar voren te brengen want ik vind het leuk om in wisselwerking met mijn gehoor verder te bouwen en onderricht te geven. Ik zal in de pauze papier uitdelen voor mensen die hun dromen willen opschrijven.

Na de pauze ga ik graag uitvoerig in op vragen en op de dromen die jullie aanleveren.

Dromen. De kern van dromen – en dat wordt ook in het boek beschreven – is dat ze bewijzen dat wij allemaal scheppers zijn. Dat we allemaal, stuk voor stuk een zeer groot scheppend vermogen hebben. En eigenlijk schrijven we iedere nacht filmscenario‟s, toneelstukken. In ieder geval projecteren of aanschouwen we ze. En dat gebeurt elke nacht weer. Drie, vier, vijf keer verschijnen dromen voor ons geestesoog terwijl we in een staat van volkomen ontspanning slapen. En juist daar waar we totaal ontspannen zijn en ons helemaal nergens mee bemoeien, en niet bezig zijn met de lusten en onlusten van de dagelijkse werkelijkheid, juist daar, in totale ontspanning deelt zich aan ons mee: beelden, verhalen, stories. Nacht na nacht. Het feit dat we dat allemaal hebben, vind ik op zich al iets heel bijzonders. Natuurlijk, er zijn mensen die zich hun dromen niet herinneren bij het ontwaken, maar dat is heel snel aan te leren, daar hoef je geen punt van te maken. Als je dromen wilt gaan herinneren, dan ga je ze ook herinneren. En dan zul je merken dat je ze na korte tijd herinnert, misschien dat je schetsmatig droomt en gaandeweg droom je duidelijker en voller en merk je dat je een goede verhalenverteller bent. Met humor, met spanningen, met de raarste wendingen. Buitengewoon interessant vind ik om dat steeds weer mee te maken.

 

0 beoordelingen op: Dromen en werkelijkheid

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Dromen en werkelijkheid” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *