…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Familieverhoudingen

AuteurHans Korteweg

Broeders en zusters…….

Zuster Hanneke heeft de eerste lezing gehouden over karma via vader en moeder, broer Jaap de tweede over karma door de generaties en het is vanavond aan mij om het te hebben over broers en zussen en de patronen daarbij. De mogelijkheden en de struikelblokken die bijna iedereen bij broers en zussen tegenkomt en hoe zich dat vertaalt in het leven, in het bestaan. Feitelijk hebben wij alle drie gesproken rond de tekst waar Hanneke het de eerste keer over had: de tekst uit Exodus uit de Tien Geboden. Deze tekst – Hanneke heeft hem aangestipt, Jaap heeft ernaar verwezen en ik wil hem nu voorlezen – is ook de basis voor mijn lezing. Die tekst begint met het derde het tweede gebod, dat hangt van de telling af:

Maak geen gesneden beeld noch enige gestalte van wat boven in de hemel, noch van wat beneden op de aarde is, noch van wat in de wateren onder de aarde is. Werp je daarvoor niet ter aarde en dien hen niet. Want Ik de Eeuwige je God ben een alles opeisende God die de verkeerdheid der ouders bezoekt bij de kinderen tot het derde en vierde geslacht, voor zover zij mij haten, maar die liefde bewijst tot in het duizendste geslacht aan hen die mij liefhebben en zich aan mijn voorschriften houden.

Deze tekst is de harde kern van onze gedachten over karma en hoe dat zich voortplant; van ouders naar kinderen, naar kleinkinderen enzovoorts. In deze tekst wordt volgens mij aangegeven dat de grootste vergissing of verkeerdheid die een mens kan maken is, een gesneden beeld te maken. Om een vastomlijnde voorstelling te maken, om de werkelijkheid in één systeem te willen vatten, om een concept heilig te verklaren, om een verhouding tot een ander mens te omlijnen en heilig te verklaren, om van een ander mens God te maken, om wie dan ook tot eeuwigheid uit te roepen. Het maken van een gesneden beeld van iets boven, op, of onder de aarde, wil in de taal van de bijbel zeggen dat het erom gaat dat je je geen enkele goddelijke voorstelling maakt, dat je niets tot je privé God uitroept. Dat is een radicale boodschap, een hele andere boodschap die ik daarin herken dan de kerken daar in het algemeen in hebben herkend. Er wordt gezegd: werp je daarvoor niet ter aarde en dien hen niet.

0 beoordelingen op: Familieverhoudingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Familieverhoudingen” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *