…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Geld en innerlijke leiding

AuteurHans Korteweg

De lezing gaat over ‘Geld en innerlijke leiding’. Maar de innerlijke leiding is er met de haren bijgesleept. Sinds het boek ‘Innerlijke leiding’ is uitgekomen, wilde iedereen een lezing over dit onderwerp. Dus: liefde, inwijding, geld, – noem het maar!

Vandaar vanavond het onderwerp ‘Geld en innerlijke leiding’. Dit doe ik vooral aan de hand van een aantal sprookjes waar ik dol op ben, die ik van kinds af aan ken en die heel erg veel te zeggen hebben over het onderhavige onderwerp.

Geld geldt. Het is een van die zaken die voor iedereen een enorm groot belang hebben. Je kunt lang filosoferen en van mening verschillen of er een geldsysteem moet zijn of niet en wat het geldsysteem moet zijn of niet. Het is er. Het is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Het is net zo’n belangrijk thema als ziekte en gezondheid, liefde en seks. Het zijn ook thema’s waarover je in de sterren kunt lezen hoe het ermee staat, wat je er wel en niet aan moet doen.

Ik beschouw geld om te beginnen als energie. Puur als energie. Ik kijk hoe mensen met geld omgaan en hoe ik zelf met geld omga. Het is een uitdrukking van hoe mensen met levensenergie omgaan. Geld is een gekristalliseerde en helemaal de meest uitgesproken vorm van levensenergie. Ik vind dat aan de manier waarop mensen met geld omgaan en aan de geheimen die ze omtrent geld hebben – want bijna iedereen heeft geheimen omtrent geld -, dat je daaraan kunt aflezen hoe mensen met hun levensenergie omgaan, met hun vitaliteit, met datgene wat hen ten diepste bezielt. Het is buitengewoon boeiend als je daar naar luistert en om dat tegelijkertijd op jezelf toe te passen. Dan denk ik: “Geheimen over geld? Nee, ik heb geen geheimen over geld. Behalve misschien: hoe noteer ik mijn geld ook weer in de boeken en hoe geef ik het ook weer uit?” Het gebeurt wel eens, dat ik op een zaterdag- of vrijdagmiddag nog snel even de stad in ga. Ik weet niet waarom, maar vanuit een bepaalde gedrevenheid koop ik nog snel iets dat ik eigenlijk niet nodig heb. Daar schaam ik mij dan over. Mag mijn omgeving het weten? Of de mensen denken dat je niet veel geld hebt, terwijl je eigenlijk veel of tamelijk veel geld hebt? Of ze denken misschien dat je redelijk veel geld hebt, maar heb je eigenlijk helemaal geen geld, sta je al jaren rood?

Dat zijn allemaal geheimen. Heel precaire zaken zijn het. Het is bijna net zo onbeschoft en gevaarlijk om mensen naar hun seksuele leven en hun seksuele geheimen te vragen als het is om mensen naar hun financiële leven te vragen. Het is net zo gevaarlijk en onbeschoft om rechtstreeks op de man af te zeggen: “Mag ik wat geld van je”, of: “Wil je geld van mij?” Dat moet je inkleden, daar moet je behoedzaam mee omgaan. Het is een riskant iets.

 

0 beoordelingen op: Geld en innerlijke leiding

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Geld en innerlijke leiding” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *