…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Het Boek van Besef

AuteurPhilip Renard

Besef is een gewoon woord. Het is heel gangbaar, niets speciaals. Toch blijkt het woord een unieke kwaliteit te hebben, namelijk als meest precieze aanduiding voor onmiddellijk zien, een inzicht zonder denkproces of redenering.

Er lijkt wel geen ander woord te bestaan dat zo goed passend is om dit onmiddellijke zien aan te duiden als het woord ‘besef’.

In onmiddellijk Besef herken je dat jij de onveranderlijke Werkelijkheid bent, ook al rijzen straks misschien nog projecties en andere schijnbare werkelijkheden op. Besef schenkt je de zegen van vrijheid.

Het Boek van Besef bestaat uit korte teksten die zo direct mogelijk uitnodigen tot het herkennen van het werkelijke dat je bent.

Ieder hoofdstuk kan als begin worden beschouwd, overal kun je het boek binnengaan, omdat de volgorde erin niet op logica is gebaseerd, maar op huidige leegte die nu pas wordt ingevuld.

Hoewel woorden op zich uiteraard nooit een uiteindelijke bevrijding kunnen bieden, kan het toch zijn dat je al lezend, dwars door de woorden heen tot besef van je ware natuur komt, waardoor je ziet dat vrijheid al constant het geval is.
Dit is pure vreugde.

5 beoordelingen op: Het Boek van Besef

 1. Joost Lips

  In subtiel afgewogen woorden krijg ik terug gespiegeld wie de woorden leest. Ik, die me aangesproken voel, kijk al lezend steeds dieper in de kwestie. Lucide taal, ─dit boek is een parel ( vol parels ) van Inzicht en Hart. Hartstochtelijk geschreven, wat ik op iedere bladzijde, in ieder woord, kan voelen. De afwezigheid van vreemde termen maakt het geheel zeer toegankelijk, zeker voor wie makkelijk afgeleid is door non-dualistische filosofische begrippen. Dit boek staat heel dichtbij. Tot mij spreekt hierin een zeer persoonlijke stem. Ik beschouw dit werk als een beknopte en volledige samenvatting van de essentie van alle boeken die ik ooit las. Er worden hierin mij al te bekende valkuilen benoemd; reden waarom ik het boek als compleet ervaar. Als ik even droom is een alinea vaak al genoeg om me te wekken. Dank je wel Philip!

  geplaatst op 08-12-2014 door Joost Lips

 2. Cees van Duin

  Philip, bent als 1 snaar. De snaar van betrouwbaarheid. Intiem trillend, herkenbaar als mijn eigen muziek. Prachtig boek…

  geplaatst op 08-11-2014 door Cees van Duin

 3. Ana Ferraiuoli

  Alle woorden in dit boek hebben alleen maar één doel: de lezer uitnodigen om zijn ware natuur, onmiddellijk, te zien en te voelen. Het is onroerend, helder, eenvoudig, feestelijk…alles tegelijkertijd!

  geplaatst op 06-11-2014 door Ana Ferraiuoli

 4. Ted Polderman

  Dit prachtige boek raakt me heel diep. De uitnodiging, ja inderdaad elk hoofdstuk weer, om mijn ware natuur te herkennen. En ook om mezelf te vergeven wanneer ik niet in vrede ben. Wat een besef van vrijheid geeft dat.

  geplaatst op 01-11-2014 door Ted Polderman

 5. Hans Tibben

  Mooi intiem, eenvoudig, puur en heel nabij geschreven. Zo nabij dat het lezen, de lezer en het gelezene wegvalt. Een aanrader voor iedereen die geraakt wordt door het verlangen naar het nonduale!

  geplaatst op 27-10-2014 door Hans Tibben

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *