…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

De kracht van het woord: de keelchakra

AuteurHans Korteweg

De kracht van het woord. Het is een ontzettend riskant onderwerp. Voor een spreker. Maak het maar wáár terwijl je er over vertelt. Iemand die ik ken is verkooptrainer, dus hij traint verkoopleiders. En hij vertelt dat het altijd zo buitengewoon lastig is dat hij die trainingen moet verkopen. Want als hij dan weer bij een groot bedrijf, een groot schoenenbedrijf of een groot autobedrijf, een garagebedrijf komt en dan zegt: ik wil jullie verkopers trainen, dan gaan ze dus kijken hoe-ie dat aan hen verkoopt. Hij is dus op twee fronten bezig. Hij is dus bezig iets te verkopen en tegelijkertijd kijken ze ook hoe hij het doet; want zo kunnen ze zien of hij datgene wat hij zegt te verkopen ook inderdaad kan verkopen. Zo kijken jullie vanavond ook naar mij. Dus mijn enige ontsnappingsmogelijkheid – als ik niet probeer om het razend goed te doen, wat zo’n beetje de grootste valkuil is die er bestaat – om te luisteren. Om naar binnen te luisteren. Daar gaat het dan dus om.

Na de woorden van zoëven, is stilte, is begin van woord. Woorden-stilte-woord. Dat is volgens mij iets wat heel algemeen opgaat. Dat het woord, het scheppende woord, dat dat alleen maar komt, gesproken kan worden, wanneer ik, wanneer jij bereid bent stil te zijn en de woorden de woorden te laten. Dan is het woord, het gesproken woord, niet alleen iets dat actief is, maar het is ook iets wat uit ontvankelijkheid voortkomt, iets dat vernomen wordt, dat gehoord wordt. En waar er een verstoring is tussen de bereidheid om innerlijk te horen aan de ene kant en aan de andere kant de bereidheid om werkelijk door te geven wat er ook doorkomt, waar daartussen een verstoring is, breekt het woord uiteen in de woorden. In het gebabbel. En bij de een zal het babbelen eerder ontstaan door een gebrek aan luisteren, door een niet willen luisteren en niet stil willen staan en niet willen wachten, en bij een ander zal het babbelen eerder ontstaan ten gevolge van het niet door willen geven.

En zo hebben we dan nu twee types, en de vraag is of dit gebabbel is of niet. Dat is eigenlijk altijd de vraag, zo gauw je psychologisch gaat kijken. En toch kom ik weer terug, want dit ontstaat wat mij betreft nu – dit heb ik niet van tevoren bedacht. Dat vind ik toch een alleraardigste ontdekking. Er zijn dus twee types. Nou type, schaf je zelf af.

0 beoordelingen op: De kracht van het woord: de keelchakra

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De kracht van het woord: de keelchakra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *