…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

De levenslessen van Little Tree – 5e druk

AuteurForrest Carter

‘Ma hield het een jaar vol toen pa er niet meer was. Zo kwam ik op mijn vijfde bij Granpa en Granma te wonen’.

De grootouders van Little Tree, Cherokee-indianen, nemen hun kleinzoon na de begrafenis van zijn moeder liefdevol op in hun huis in de bergen. Deze ongeschoolde, maar wijze mensen, leren hem dat hij niet alleen de zoon is van zijn ouders, maar ook zoon van de bergen, de bomen en de zon. Hij leert in de indiaanse traditie te leven, in harmonie met de natuur. ‘Granpa leefde mèt het wild niet ervàn.’

Little Tree krijgt ook onderwijs van zijn grootmoeder. Zij leent elke maand opnieuw het woordenboek uit de bibliotheek om de jongen zo zijn woordenschat te laten uitbreiden.

Maar helaas wordt hij uit zijn paradijselijke omgeving weggerukt. Ook hij kan niet ontsnappen aan de bemoeizucht en hypocrisie van de gevestigde orde.

Little Tree moet naar een kostschool, waar hij wordt opgevoed door streng-christelijke blanken die de assimilatie in de westerse cultuur met straffe hand willen bewerkstelligen.

Niet alleen het afscheid van zijn grootouders, maar vooral ook het verloop van zijn schooltijd is een aangrijpend verhaal. Het is een haarscherpe illustratie van een cultuur, die alle contact met de natuur en de wijsheid van zijn oorspronkelijke bewoners afwijst.

De blanken proberen Little Tree met strenge tucht in hun gareel te brengen, maar de jongen maakt andere keuzes.

De jeugd van Little Tree is een ontroerend document humain met een universele betekenis nu het belang van de zorg voor en de band met de natuur weer erkend wordt.

Deze bijzondere, autobiografische roman, die een diepe indruk achterlaat, is verfilmd en uitgeroepen tot Het meest geliefde boek van studenten en boekhandelaren in Amerika en is winnaar van de Abby Award en Book of the Year Award.

4 beoordelingen op: De levenslessen van Little Tree – 5e druk

 1. Maurits

  Dit is een verhaal, waarvan je zou willen dat iemand het je voorleest, op een winteravond, terwijl de storm guur om het huis waait, en het kacheltje lekker snort.

  geplaatst op 29-09-2009 door Maurits

 2. Corry Reimerink

  Mag het ook in een hangmat, op een koel plekje tussen de bomen in de schaduw? Maar ik ben het met Maurits eens, dit boek verdient het om voorgelezen te worden.

  geplaatst op 04-07-2010 door Corry Reimerink

 3. Tonja van Manen

  Ben op de helft en vind het ontroerend mooi. Het doet me terug verlangen naar de tijden dat ik in Amerika was. Heimwee ……….. oef ………

  geplaatst op 23-07-2012 door Tonja van Manen

 4. Willem

  Een boek wat me heeft gepakt.
  Een boek vol wijsheid, een gids naar wat ik wil.
  Herkenning over wat ik al weet en wat ik nog moet beleven.

  geplaatst op 29-11-2014 door Willem

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *