…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Ontmoeting met je schaduw 6e druk

AuteurConnie Zweig

Woede – jaloezie – schaamte – hebzucht – lust. Deze ‘verboden’ gevoelens en gedragingen ontspringen uit het verdrongen deel van onszelf. de persoonlijke schaduw. Iedereen heeft een schaduw, die zich in de jeugd begint te ontwikkelen als gevolg van het wegstoppen van negatieve gevoelens om een acceptabel ego op te bouwen. We ontmoeten onze schaduw als we een onverklaarbare hekel aan iemand hebben, als we een onaanvaardbare karaktertrek in onszelf ontdekken, of als we overweldigd worden door woede, jaloezie of schaamte. De schaduw bevat niet alleen negatieve emoties, maar ook nog niet ontwikkelde kanten van onszelf. Een ontmoeting met je schaduw biedt dus kansen voor een diepgaande groei. Deze ontmoeting geldt zelfs als een absolute voorwaarde voor een gezonde spirituele ontwikkeling en volledige mens-wording. De schaduw is niet alleen maar een individueel probleem. Groepen en landen hebben een collectieve schaduw, die tot gevaarlijke daden aanleiding kan geven, zoals racisme, het zoeken van een zondebok, het creëren van een vijandsbeeld, en… oorlog.

De bundel Ontmoeting met je schaduw biedt in 65 artikelen van bekende en minder bekende auteurs een zeer uitvoerig overzicht van de donkere kant van de menselijke aard, zoals deze tot uiting, komt in gezinnen, intieme relaties, seksualiteit, werk, spiritualiteit, de Nieuw Tijd, politiek, psychotherapie en creativiteit.

1 beoordeling op: Ontmoeting met je schaduw 6e druk

  1. Esther Bakker

    Wat grappig, dit boek heb ik in het jaar 2000 aangeschaft en was toen de vijfde druk. Ik haal hem zo uit mijn boekenkast! Destijds volgde ik de opleiding Jungiaanse Psychologie bij Karen Hamaker-Zondag in Amstelveen, en dit boek fascineerde mij mateloos! Uren, dagen en weken heb ik me verdiept in de verhalen en tot me door laten dringen… De opleiding, samen met vele boeken waaronder dít boek zeker, gaven me de broodnodige handvatten om daadwerkelijk te kunnen groeien.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *