…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Ramana Upanishad – 3e druk

AuteurPhilip Renard

In dit boek staat de vraag ‘Wie ben ik?’ volledig centraal. Niet als vraag naar een persoonlijke invulling, zoals een talent of karaktereigenschap, maar als onderzoek naar de diepste grond van datgene wat wij beleven als ‘ik’, de ware natuur ervan. Ramana Maharshi wijst ons met deze vraag naar de wortel van onze hele psychische inhoud, van al onze persoonlijke verwikkelingen.

Wie of wat is het die al onze persoonlijke belevenissen kan opmerken? Het als bekend veronderstelde ‘ik’ wordt door de vraag losgemaakt van zijn zogenaamde vertrouwde aspecten. Wanneer de vraag wordt toegelaten zonder een mentaal antwoord te verwachten, blijken deze aspecten in feite niet echt ‘ik’ te zijn, maar eigenschappen die er steeds tijdelijk opgelegd zijn, en die nu zijn weggevallen. Wat dan opgemerkt kan worden is dat ‘ik’, in de ware zin van het woord, zonder deze opgelegde en houvast biedende eigenschappen, volkomen puur is, continu nieuw, op niet te bevatten wijze licht schenkend vanuit zichzelf. Ramana Maharshi noemt dit ‘Ik, Ik’, en ook wel ‘het Oog van het oog’. Het is louter Zijn, louter Bewustzijn, louter Vrede, permanent aanwezig.

Shri Ramana Maharshi werd geboren in 1879, en van 1896 tot zijn dood in 1950 heeft hij in Tiruvannamalai gewoond, op en bij de berg Arunāchala, in Zuid-India. Door velen wordt hij beschouwd als een der grootste verlichten van de twintigste eeuw.

De Ramana Upanishad bevat een vrijwel volledige verzameling van zijn geschriften.

0 beoordelingen op: Ramana Upanishad – 3e druk

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ramana Upanishad – 3e druk” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *