…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

De relatie tussen geest en lichaam

AuteurHans Korteweg

Het sleutelwoord is relaties. Het thema is de oerdualiteit. De relatie tussen het mannelijke en vrouwelijke, geest en lichaam, boven en beneden, binnen en buiten, ik en niet-ik, en hoe in die relaties de verbinding tussen hemel en aarde geconcentreerd wordt, op het spel komt te staan en volkomen mogelijk wordt gemaakt.

Een week geleden had ik een droom die een illustratie is van hetgeen ik te vertellen heb.

Ik droomde dat er twee velden waren, een wit en een zwart veld, die zich rond bewogen in mijn ervaringswereld en allerlei verbindingen aangingen met elkaar zónder dat ze grijs werden. Voortdurend waren wit en zwart er in alle mogelijke vormen. En een vorm die heel veel voorkwam, was de vorm van een wervelstorm; waar wit en zwart naar elkaar toekomen in een steeds sterkere draaiing naar een middelpunt toe, en waarin ze verdwijnen zonder dat ze uitgeput worden. Ik zie dat wit en zwart naast elkaar liggen, in elkaar lijken over te gaan, maar nooit in elkaar overgaan. Een stem zei tegen mij: “Kwaad is, wanneer het zwart zonder het wit wil zijn. Dat is bekend. Kwaad is evenzeer: als het wit zonder het zwart wil zijn. En dat is onbekend.”

Einde droom.

 

1 beoordeling op: De relatie tussen geest en lichaam

  1. Gerda van Wingerden

    Prachtige en waarachtige droom Hans, dank je wel voor het delen. Ik heb als voormalig Boeddhistisch leraar in de Tibetaanse traditie jarenlang gestreefd naar ‘het witte’, de Verlichting, met man en macht. Urenlange meditaties, retraites, gebeden, visualisaties en kilo’s schriften vol aantekeningen. Ontroerend, als ik nu terugkijk, naar mijn inspanningen en toewijding. Het werkt niet, integendeel. En inderdaad weten veel mensen niet dat als het wit zonder het zwart wil zijn, ze de werkelijkheid en zichzelf geweld aandoen. Ze streven naar iets wat organisch vanuit zichzelf mag groeien, en vanuit zichzelf ook wíl groeien. Daar vertrouw ik nu op, ik maak me ook geen enkele illusie meer over ‘wit’ worden, verlicht raken. Dat zorgt wel voor zichzelf, of niet…

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *