…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Zelfonderzoek

AuteurMaurice Knegtel

In zijn eerste boek (Voorbij willen en weten) stelde ‘zen-filosoof’ Maurice Knegtel dat spiritualiteit in onze complexe, geseculariseerde samenleving een plaats kan krijgen als zij wordt geïntegreerd in het dagelijks leven. In Zelfonderzoek werkt hij het spirituele pad nader uit door de vraag te beantwoorden hoe we dat kunnen doen. Zen-oefeningen zijn, in een aangepaste, moderne vorm, zeer geschikt om van onze dagelijkse bezigheden een spirituele praktijk te maken, aldus Knegtel.

Zen laat ons zonder omwegen en aan den lijve dit wonderlijke, kostbare en door en door vergankelijke bestaan ervaren – zonder doctrine en geloofsartikelen, met lichaam en geest. Je gaat zitten in een intimiteit met alles wat zich op dat moment in je leven voordoet. Je probeert het niet te beheersen of te begrijpen, maar te proeven, te doorleven en ervan te genieten.

Knegtel bespreekt drie belangrijke motieven voor zelfonderzoek, te weten pijn, onvermogen en verwondering. Vervolgens gaat hij in op de discipline en de bereidheid die nodig zijn voor zelfonderzoek, de ware aard ervan, de meest geschikte lichaamshouding en instelling, en de wijze waarop wij in een drukke wereld ruimte kunnen creëren om onszelf vragen te stellen.

Zelfonderzoek is een concrete handreiking aan al degenen die hun persoonlijke vorm van spiritualiteit willen ontdekken en integreren in het dagelijks leven. Knegtels op de praktijk gerichte methode helpt ons het mysterie een plaats in ons bestaan te geven.

0 beoordelingen op: Zelfonderzoek

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Zelfonderzoek” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *