…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning
09 dec

Zwarte Madonna’s toch

DoorFelix Erkelens

Graag nodig ik je uit voor een bijzondere avond over Maria en vrouwelijke spiritualiteit.

Tijdens de expositie “Zwarte Madonna’s toch”  van Lilli Wesche en mijzelf ga ik in gesprek met Felix Erkelens, mijn leraar sinds mijn begin bij het ITIP (school voor persoonlijke groei). Zijn weg in het Soefisme en andere grote spirituele tradities vervolgt hij nu op het pad van de ‘vrouwelijke spiritualiteit’.

Voor mij kwam Maria op diverse momenten in mijn leven voorbij. Ik werd geboren op Maria Boodschap (25 maart) en kreeg haar naam als extra doopnaam. Mijn eigen naam had ook een bijzondere verbintenis met Maria (zie het gedicht van Boutens, gebaseerd op een middeleeuwse legende). Daar had ik allemaal geen invloed op en ik vond het voornamelijk duf en saai. Ik kan me wel herinneren dat ik in de kerk heel vaak bij een Mariabeeld zat weg te dromen.

Ze was me nabij als die suffe zus, waar je je altijd een beetje voor schaamt. En veel later, op vakantie in Italië, riep ze me weer, in een dorpje dat vergeven was van de Madonna-beelden. Ik ging me wat verder verdiepen, stuitte op het fenomeen Zwarte Madonna en was ineens gegrepen. Ik had een onderwerp voor een serie schilderijen. Het was de bedoeling dat het er zeven zouden worden en ik ben nu met de vierde bezig. Er zijn verschillende verhalen en theorieën over zwarte madonna’s, die ik deels onderzocht heb. Ook daar zullen we over praten.

Onlangs begon ik te lezen in De Revolutie van het Hart van Anna Myrte Korteweg. Een boek met doorgevingen van Moeder Maria. Toen kwam er van alles bijeen en wist ik dat ik in het kader van de tentoonstelling graag deze avond zou willen organiseren.

Heb jij zelf iets met Maria? Ben je benieuwd naar de Zwarte Madonna’s? Wil je meer weten over het boek van Anna Myrte? Wil je weten hoe een man betrokken kan raken in de ‘vrouwelijke spiritualiteit’ Je bent van harte welkom op vrijdagavond 9 december om 19.15 in de foyer van het Vorstelijk Complex in Zuilen, Utrecht.

De avond begint om 19.30 met mooie gesprekken, muziek en is om 21.30 weer afgelopen. Na afloop kun je in de pot doneren wat de avond je waard was. Neem iets te drinken mee voor jezelf en iemand anders. We zetten alles op de bar en er is genoeg voor iedereen. Felix neemt  het boek De Revolutie van het Hart mee voor verkoop.

(In de omgeving kun je vrij parkeren)

Beatrijs Wind

beeldend kunstenaar