…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Felix Erkelens

Uitgever Juwelenschip

Beste mensen,

Ik had de laatste Juweelmail net verstuurd, las hem terug en had ik er meteen spijt van. Er kwam een gedachte op aan een dierbare kennis van mij waarmee ik had samengewerkt in de uitgeverij en die min of meer onder mijn ogen in een burn-out en depressie geraakte. Over het vervolg van dat proces heeft ze twee boeken geschreven, Paaz en Up. Als je meer over diep-psychische vormen van geestelijk lijden wilt weten lees ze dan. Ze zijn met een uitstekend gevoel voor humor geschreven, dus het is niet per se zware kost.

Net toen ik me dat realiseerde kreeg ik een mailtje binnen van Han de Wit (auteur van oa. Wijsheid in emotie en Contemplatieve psychologie): ‘Dank, voor deze mail. Wat hier staat is niet van toepassing op psychisch lijden in de vorm van psychiatrische aandoening. Het spiritueel weg verklaren van deze vormen van lijden is een groot probleem en erg pijnlijk voor mensen die aan dit soort aandoeningen (chronisch of acuut) lijden.’

Deze reactie en die van mijzelf ontketende een reeks gedachten in me over spirituele hovaardij en (mijn eigen) spiritueel moraalridderschap. Aan beide verschijnselen heb ik een gruwelijke hekel en daar waar ik zelf van dat hoge paard afval laat ik mij het zand goed smaken.

Ik herhaal hieronder nogmaals de Juweelmail zodat je weet waarover het gaat. De tekst bevat op zich een helder inzicht en daar kunnen we ons voordeel mee doen. Maar het is prettig als het voorgaande als disclaimer wordt mee gegeven.

Iedere vorm van psychisch lijden is een alarmsignaal
dat aangeeft dat je je hebt geïdentificeerd
met iets wat je niet bent: incompleet, afgescheiden,
afhankelijk, gebrekkig, behoeftig….
Het is je innerlijke wekservice, pure genade.
Het is er niet om je te treiteren; iedere keer dat je
dit soort gevoelens ervaart spant het hele universum samen
om je te helpen ontwaken uit een droom.
Het is de stem van het Geheel die liefdevol in je oor fluistert:
‘Wordt wakker. Geef het op, laat los,
zie wie je werkelijk bent’.

Erik van Zuydam

Artikelen van Felix