…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Klaus Boegel

KUNST CONSULT – Medicijnkastje

Sinds kort kun je bij mij ook terecht voor een `Kunst Consult´. Een Kunst Consult maakt een overgang zichtbaar en voelbaar en kan een verstoord evenwicht herstellen.

Deze werkvorm heb ik ontwikkeld voor mensen die zich in een overgangssituatie bevinden, verandering van werk bijvoorbeeld, ziekte, of verlies van een partner of kind dat uit huis gaat. Een Kunst Consult kan ook een bijzondere gelegenheid markeren, zoals een jubileum, verjaardag of huwelijk.

Werkwijze: je neemt verschillende voorwerpen mee die met de betreffende overgangssituatie te maken hebben. Dit kunnen foto’s, steentjes, sieraden en `gewone´ dingen zijn, die voor jou betekenis hebben. Ook neem je een kistje mee. Een sigarenkistje bijvoorbeeld, maar ook elk ander soort kistje of doosje is bruikbaar. Een Kunst Consult duurt ongeveer twee uur.

Binnen een half uur vertel je het verhaal van jouw overgangssituatie. Vervolgens word je uitgenodigd voor een meditatieve wandeling van circa een uur in de bosrijke omgeving van mijn atelier en/of neem je de tijd om rustig aan de keukentafel te ontspannen bij een kop koffie met Kuchen. In die tijd vervaardig ik jouw medicijnkastje. Ik maak daarbij voornamelijk gebruik van de meegebrachte symbolische voorwerpen. Deze zal ik tot een nieuw geheel ordenen in het meegebrachte kistje en eventueel aanvullen en bewerken. Door de tussenkomst van een `artistiek medium´ wordt het subjectieve verhaal van de overgang geobjectiveerd en aanschouwelijk gemaakt. Hierdoor kan het zijn genezende werking ontvouwen: bevestigen, raken of troosten. Datgene wat opgenomen dient te worden, krijgt de mogelijkheid zich te voegen bij een geheel. Hierdoor ontstaat een nieuw evenwicht.

Na een uur zal ik het medicijnkastje aan je overhandigen. Vervolgens praten we een half uur na en daarna neem je het medicijnkastje mee naar huis. Je bent nu in het bezit van een blijvende markering van een belangrijke gebeurtenis in je leven.

Artikelen van Klaus