…voor inspiratie, levenswijsheid en bezinning

Archive for december, 2016

Fuck unconditional love

Fuck unconditional love.
You can’t do it.

It’s an impossible goal
that makes you violent inside.

But you can
embrace
your imperfect attempts to love,
your conditional search for love,
your failure to reach the ideal,
your sorrow, your fear,
your exquisite shame,
your ecstasy and your agony,
your inherited ideas of love,
your messy, deeply conditioned human love,
in unconditional
present
awareness.

Friend, even your failure to love
unconditionally
is welcome here,
unconditionally.

And that is the true meaning
of unconditional love.

Jeff Foster

De nieuwe maan van 29 december 2016

Nieuwe maan en een nieuw begin: na Midwinter zijn we de periode van de Maan van de Langste Nacht ingegaan. Het thema is: ‘de deur naar een nieuw begin’. Die deur staat op een klein kiertje – je krijgt een glimp te zien of voelt een nieuwe impuls. Tijdens deze nieuwe maan en de dagen erna is het goed om je eerst af te vragen of er oude thema’s zijn die steeds terugkeren. Door je bewust te worden van wat je wel of niet wilt, kun je nieuwe voornemens maken die je zullen helpen om oude patronen te doorbreken. Wat heb je geleerd van het afgelopen jaar? Wat laat je achter? Wat was bruikbaar en wil je meenemen? Welk gedrag, doel, contact of welke actie ga je veranderen, zodat je een nieuwe start kunt maken?

De Maan staat naast de Zon in het sterrenbeeld Steenbok. Dit maakt betrouwbaar en geeft structuur, maar ook de neiging om allerlei verantwoordelijkheden op je te nemen die je niet zomaar weer kunt afschudden. Zeker met Mercurius retrograde is het goed om twee keer na te denken (voelen!) voordat je een verplichting aangaat! De grote uitdaging is om naar je gevoel te luisteren en dat ook te uiten naar anderen. Welke behoeften heb jij? Wat doe je en zeg je wel of niet om daar trouw aan te zijn?

Mercurius staat net als de Zon direct naast de Maan: communicatie, allerlei nieuwe ideeën en inzichten spelen de komende tijd een grote rol. Maar Mercurius loopt tot en met 7 januari retrograde, dus overweeg het goed als je dingen voor die tijd in de buitenwereld in beweging brengt. Besef ook wat je zegt en hoe, want de kans op (emotionele) misverstanden is groot.
De Maan wordt positief beïnvloed door Mars en Neptunus. Dit maakt resoluut, hartstochtelijk, direct en open (Mars), geeft mystieke ervaringen, vergoot de intuïtie en geeft voorgevoelens die uitkomen (Neptunus). Maar emotioneel kun je dieper geraakt worden en uit het verlangen naar aandacht en liefde kan ook de angst ontstaan om in de steek gelaten te worden.
Jupiter en Uranus staan tegenover elkaar, wat zowel in jezelf als mondiaal kan leiden tot protest tegen bestaande waarden en belangen. Dit kan resulteren in scherpzinnige overtuigingen, maar daarbij de onmacht om dit duidelijk te verwoorden. Conflicten met de publieke opinie horen ook bij deze hemelse invloed. Toch hebben de innerlijke vrijdenker en de revolutionair de leiding en zij willen hun eigen idealen volgen! Trouw blijven aan jezelf is de sleutel tijdens deze nieuwe maan. Ik wens iedereen fijne dagen en een maanzinnig 2017!

Petra Stam

http://www.petrastam.nl/

Tien tips voor minder angst

Elk mens kent angstige momenten, maar wanneer angst de overhand krijgt leidt dit tot een ongezonde situatie. Daarom hier tien tips om je angst te verminderen, zodat je minder bang bent om ja te zeggen tegen het leven.

Slaap voldoende
Een uitgeruste geest is stabieler en kan meer dragen dan een vermoeide geest. Je hersenen en hormonen zijn meer in balans met een portie goede nachtrust. Heb je moeite om in slaap te komen? Doe dan ontspanningsoefeningen en neem een beetje van het mineraal magnesium, en je zal de slaap eerder vatten.

Eet gezond
Een gezond lichaam dat goed gevoed is, zal de hersenen kalmeren en angsten verminderen. Kies voor weinig suiker, alcohol en chocolade. Richt je meer op gezonde vetten en eiwitten, omdat deze het hormonale stelsel stabiliseren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan kalmeren het zenuwstel, dus eet voldoende kaas, noten, gevogelte, zalm, ei, bananen en aardappels. Goede multivitamine supplementen kunnen tekorten aanvullen en speciale kalmerende supplementen zoals melatonine, SAM-e, 5HTP, kamille, Ginkgo Biloba, Hop, Ginseng en Sint-janskruid kunnen helpen de angsten in toom te houden.

Leer goed te ademen
Door rustig te ademen, vertel je het lichaam en het hart, dat de situatie goed is en onder controle. Een rustige ademhaling geeft je lichaam voldoende zuurstof, waardoor paniekaanvallen verminderen. Probeer diep vanuit de buik te ademen zodat de longen optimaal gevuld worden met zuurstof.

Laat je leiden door nieuwsgierigheid
Eén van het sterkste tegengif tegen angst is wel nieuwsgierigheid. Wanneer je nieuwsgierig bent, wint de interesse en gaat hier de aandacht heen. Je aandacht kan maar op één plek tegelijk zijn, dus voed je nieuwsgierigheid in plaats van je angsten.

Accepteer je emoties
Elk mens kent gevoelens, waaronder angst. Welk gevoel er ook tot je komt, laat het zijn. Wanneer je ermee aan de haal gaat, wordt het groter en groter en bestaat de kans dat het je in de greep gaat krijgen. Zie emoties als wolken in de lucht: ze komen en gaan.

Doe ontspanningsoefeningen
Door te mediteren, bewust te ademen of bewust te ontspannen, zullen er minder stresshormonen in het lichaam komen. Sterker nog: er zullen neurotransmitters worden aangemaakt die je kalmeren. Een ontspannen lijf is de basis voor een stabiel gevoelsleven.

Ga bewegen
Als je gaat bewegen komen je lichaam en geest beiden in beweging en dat kan je gedachtes op een ander spoor zetten. Tijdens het sporten worden er tal van feel-good stoffen aangemaakt waardoor je jezelf meer kunt ontspannen en je minder angstige gedachtes hebt.

Ga de confrontatie aan
Angsten kunnen ons echt in de greep houden, maar zijn deze angsten wel terecht? Onderzoek dit en probeer de confrontatie aan te gaan met de angst. Heel vaak blijkt dat de angst in ons hoofd veel groter is geworden dan eigenlijk terecht was.

Voed het positieve
Waar je aandacht aan geeft, dat groeit. Als je de hele dag met je angsten bezig bent, dan worden ze groter en groter. Vraag jezelf af wat je echt wilt in het leven. Waar word je enthousiast van? Bedenk dat het leven eindig is en zou je op je sterfbed geen spijt hebben van een leven vol angst?

Denk minder
Onze gedachten hebben een directe invloed op het lichaam, net zoals het lichaam een directe invloed heeft op de gedachtes. Probeer je gedachten daarom te sturen naar het positieve zodat je lichaam daar ook positief op kan reageren. Vind je het moeilijk om positief te denken? Stel jezelf dan positieve vragen zoals: wat wil ik echt? Wat kan ik wel doen? Waar liggen mijn kwaliteiten? Wie zoekt zal vinden. Wat ook kan helpen is creatief bezig zijn, waarbij je de tijd vergeet. Puzzelen, pianospelen, lezen of kletsen met anderen zijn prima manieren om uit je hoofd te komen en in het leven!

Een online programma tegen angsten kun je vinden op: Angstoverwinnen.com

Bron:ahealthylife.nl

De illusie dat je moet werken aan jezelf

In ‘de spirituele wereld’ is soms sprake van een heel on-spirituele misvatting, waar ik ook weleens last van heb. Namelijk het idee dat je moet werken aan jezelf om zelfbevrijding te verwezenlijken.

We lezen boeken, nemen deel aan workshops, krijgen sessies en blijven maar werken aan onszelf. Helemaal in beslag genomen door onszelf en ons eigen proces.

Bij de scheve interpretatie dat je aan het werk moet om de weg terug naar jezelf te vinden, kan pijn juist in stand worden gehouden. Ik denk aan het verhaal van een vrouw die vreemdging. Haar man ging aan zichzelf werken: omdat hij zich niet met zichzelf kon verbinden, kon hij zich niet met zijn vrouw verbinden, waardoor zij vreemdging. En de vrouw ging aan zichzelf werken: omdat haar vader haar altijd afwees, zocht ze nu nog steeds bevestiging bij mannen, waardoor zij vreemdging. Het klinkt heel legitiem en ook wel heel nobel van beide partijen. Maar het lost in hun relatie niets op als ze voorbij gaan aan het belangrijkste, namelijk hoe het hier en nu met hen gaat. Is er sprake van onmacht, woede, verdriet, wantrouwen, verlangen? Op de eerste plaats staat contact maken zonder verhalen, rauw en puur, met de bereidheid om jezelf te laten zien en om de ander te kennen. Wat heb je aan grootse processen en analyses als je op gewoon alledaags niveau mijlenver uit elkaar staat? Mensen die aan zichzelf werken, zeggen vaak zoiets als: ‘ik ga zo diep, tot de bodem, alle lagen worden afgepeld.’ Het gevaar van dit verhaal is dat je een ideaal eindresultaat in de toekomst projecteert: een verlichte ziel met afgepelde lagen. Ondertussen ben je hier en nu aan het lijden  – al lagen afpellend…

Echt, je kunt eeuwig blijven afpellen. En dat is juist de valstrik. Het gaat niet om de verlichting die er ooit zal zijn. Het gaat om de jij die er nu is. De jij met alles erop en eraan. Niets moet weg, niets moet anders. Niets had niet moeten gebeuren en er moet ook niets gebeuren. Deze situatie – wie weet inclusief zware pijn – is alles wat er is. Je kunt je laten inspireren door spirituele leraren, bijzondere sessies en mooie blogs (!!), maar het zijn uiteindelijk alleen maar wegwijzers terug naar de jij die hier en nu is. Hier en nu jij, volmaakt en verlicht in de rauwheid van dit moment, het enige moment dat ooit is.

afbeelding-revolutie

Uit: de Revolutie van het Hart

Over niet-weten

Niet-weten gaat vooraf aan weten, en weten is onbestendig, want veranderlijk.

Alle weten, kennis dus, moet ergens op berusten, maar zoals al in de Zhuang Zi wordt betoogd is datgene waar onze kennis op berust zeer onbestendig. Dat is logisch: kennis berust op ervaring, ervaring berust op de Stroom, de Stroom is per definitie veranderlijk, en kennis verandert dus mee.

Voor wie verlangt de Weg te gaan is het belangrijk om de voorlopigheid van alle kennis te beseffen. Te zeker weten doet de Dao direct uit het oog verliezen. Vandaar de uitspraak van Lao Zi in de Dao De Jing:

Weten dat je niet weet, dat is het hoogste.
Dit niet weten is een kwaal.

Keer op keer botsen met de werkelijkheid is een gevolg van deze kwaal, van dingen menen te weten, en dan merken dat ze zo niet zijn. Heel jonge peuters botsen niet met de werkelijkheid, maar ervaren die zoals die is: vol verrassingen, waarvan sommige prettig zijn en andere niet. Ze verwerven wel kennis, maar voor hen is die nog voorlopig. Het verdriet van niet uitgekomen verwachtingen maken ze al mee, maar erg lang duurt het niet.

De voorlopigheid van kennis beseffen is op zichzelf niet zo moeilijk. Maar wonderlijk genoeg kunnen we dat ook zomaar weer vergeten als er spanning ontstaat, bijvoorbeeld bij conflicten of wanneer er sprake is van druk. Als we de onzekerheid van ons weten zijn vergeten, staan verwachtingen, meningen en overtuigingen vaak zo zeer op de voorgrond dat van de openheid en benieuwdheid die bij het niet-weten horen, geen sprake meer kan zijn. Dan worden we bepaald door afkeer en begeerte, die samenhangen met bepaalde opvattingen over onszelf en de wereld, over wat onmisbaar is, wat wenselijk is, en wat niet. En als zaken dan niet naar wens verlopen, volgen hardnekkige emoties als teleurstelling, wrok en haat. Of verveling en uitgeblustheid, omdat we ‘alles al weten, alles al wel hebben meegemaakt’.

De moeilijkheid is dat we nogal wat overtuigingen en beelden hebben over onszelf en de wereld waar we ons totaal onbewust van zijn. En het is de ongeldigheid van juist dat onbewuste ‘weten’ dat spanningen veroorzaakt en ons doet botsen met de werkelijkheid. Het onbewuste weten is de kwaal die Lao Zi bedoelde. En er zijn maar heel weinig mensen die nooit meer last hebben van die kwaal……

Het genezen van deze kwaal is wat de veel latere volgelingen van Lao Zi, de innerlijke alchemisten, voor ogen stond bij het beschrijven van hun praktijk van ‘het stookproces’. En dat begint met neutraal worden: geen voorkeur, geen mening of beeld over wat iets zou moeten zijn of worden. Dat is de voorwaarde om zicht te krijgen op datgene wat van binnen niet neutraal is en het anders wenst dan het is, op de beelden en opvattingen die het niet-weten verduisteren.

Het resultaat van het alchemistische stookproces is het elixer. Wat dat is kan niet in woorden worden uitgedrukt, maar vanuit het standpunt van kennis vertoont het zich als ‘niet-weten’, dat onveranderlijk is en ons daarmee naar het gebied van onsterfelijkheid voert….

Wat weet jij?

Alles gaat vanzelf, en toch
is het lastig,
je struikelt
moet na het vallen
telkens weer gaan staan.

Omdat jij een peuter bent
ga je met je schrammen en je builen
als je klaar bent met het huilen
gauw weer verder om te spelen
en is vallen weer vergeten,

Van alles weet je niets:
noch van buiten, noch van binnen.
Wat komt of gaat, of blijven zal,
jij weet het niet:
de tijd moet nog beginnen

Wat valt er dan te weten
buiten ja en nee en au?
Dat iets weten eigenlijk spel is,
en niet weten eigenlijk echt is,
zou jij nooit hoeven vergeten.

Hoera, ik ben een peuter!
Ik hoef nog niet naar school,
zolang ik niet vergeten ben
dat iets weten niet echt waar is
en niet weten juist weer wel.

Waar wij niet weten

In het Rijk van het Niet-Weten
is alles open, alles kalm,
want de tijdstroom heeft vrij baan.
Of ze rustig kabbelend voort stroomt
of met donderend geraas:
nimmer treedt ze uit haar oevers
die daar immers niet bestaan.

Mist of regen, zonneschijn,
storm of hitte, strenge vorst,
zo verschillend van elkaar
zijn daar allemaal gelijk:
ontzagwekkend, schitterend,
overweldigend of roerloos, maar
onvoorspelbaar steeds op tijd.

 

 

 

Valkuilen op het Pad

Longchenpa besluit zijn Juwelenschip met het noemen van enkele valkuilen op de Weg. Valkuilen zijn er veel en ook hierin ligt het belang van een goede leraar. Deze heeft het Pad zelf gelopen, onder begeleiding van zijn leraar, en hij kent uit eigen ervaring de talrijke valkuilen die de verheven levenswijze sieren. Hij zal veelal niet helpen voorkomen dat de leerling valt, want vallen is onvermijdelijk. Hij zal de leerling wel bijstaan in zijn grondeloze val en hem helpen opkrabbelen en inspireren om toch vooral verder te gaan. Door het vallen verdiept de leerling zijn weg, zijn zicht reikt verder, zijn vertrouwen groeit. En nee, aan het vallen komt geen einde. Elke val confronteert de volger van de Weg met zijn menselijkheid. Met elke val incarneert het universeel scheppende verder in het weerbarstige vlees.

Ik citeer Longchenpa over twee beruchte valkuilen op het Pad. De eerste is het menselijke, al te menselijke toe-eigenen van de nonduale en onmiddellijke ervaring van aanwezigheid. In zen wordt dit ‘het vastzitten in het absolute’ genoemd. We hebben het Licht gezien en denken nu dat we God zelf zijn. Dit is ook zo, maar er is ook een andere kant. Dit is de kant van ons karma en ons vlees. Longchenpa schrijft: ‘Als je evenwel, ten gevolge van een nihilistische opvatting van openheid, geen mededogen hebt en verward bent over wat juist is en wat verkeerd, dan is dit een foutief zicht. Wanneer het zicht is geblokkeerd door deze fixatie, die is als een donkere afgrond, richt dan smeekbeden tot de spirituele gids, vertrouw op zuiver inzicht, beoefen liefde en mededogen, en train je geest in het gewaarzijn van het niet-permanente en de karmische consequenties van je daden.’

Zonder een leraar is de leerling die denkt dat hij God is zeker verloren. Volgens zijn levendige ervaring kan hij letterlijk niet meer stuk en maakt het niet uit wat hij doet of laat; hij staat op de top van de berg. Maar wat hij in deze ‘donkere afgrond’ niet ziet, is dat karma zich verzamelt als gevolg van zijn door het Licht verblinde handelen. Uiteindelijk zal het opgehoopte karma hem inhalen. Hopelijk weet zijn leraar hem eerder te verleiden van de berg af te dalen, want deze staat is met name schadelijk voor de mensen om dit Super-Ego heen. Hij maakt zonder mededogen levens stuk.

Een tweede valkuil die Longchenpa noemt is de identificatie met en de gehechtheid aan de beoefening. In zen heet dit: ‘de ziekte van zen.’ Door deze identificatie is de student niet in staat op een gegeven moment te ontdekken dat er geen enkel onderscheid bestaat tussen zijn dagelijkse leven en meditatie. Hij is niet in staat om zijn beoefening  daadwerkelijk in zijn leven te integreren en zijn dagelijkse leven te leven als beoefening. Longchenpa schrijft: ‘Als je geïdentificeerd raakt met de pure aanwezigheid die komt als plezier, helderheid en afwezigheid van oordeel, vernietig dan deze identificatie door training in het juiste zicht en het onderzoeken van je staat van zijn. In die kalme, ruimtelijke gesteldheid, waarin geen enkele identificatie plaatsvindt met wat er ook verschijnt, is geen streven, volbrengen, meditatie, mediteerder of wazigheid. Dit is het ononderbroken, niet-conceptuele voortgaan waar openheid en helderheid zijn verenigd. Train hier de geest in de dimensie die vrij is van iedere zelf-identiteit.

Als dit zo is, dan ben je vrij van profane of religieuze handelingen en gedachten en leef je je leven zoals het komt en gaat. Hier is integrale zen een feit. Hier zit je temidden van kool en as, laat je je door niemand meer iets wijs maken en is de beoefening van meditatie precies hetgene wat je nu doet, zoals je dat doet. Ongekunsteld. Zonder meer of minder. Precies zo. De volmaakte uitdrukking van het universeel scheppende beginsel!